Obama allt hårdare pressad om Iran-frågan

1:35 min

I Washington hålls överläggningar i dag mellan president Barack Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Det som dominerar mötet är den känsliga frågan om Iran, och landets påstådda kärnvapenprogram.

– Det finns fortfarande tid för en diplomatisk lösning på konflikten med Iran, sa president Barack Obama när han tog emot Israels premiärminister i Vita Huset.

Israels ledning har öppet talat om att gå till anfall mot de iranska kärnanläggningarna, eftersom man misstänker att Iran är på väg att skaffa sig kärnvapen.

Obama försökte dämpa krigsretoriken. USA och Israel är överens om att diplomati är att föredra, sa han i dag. Men Benjamin Netanyahu betonade Israels rätt att försvara sig och markerade också att Israel räknar med USA:s stöd.

Obama är under ökad press både från Israel och från politiska rivaler på hemmaplan som menar att han är för passiv i Iran-frågan.

I dag späddes kritiken på ytterligare, när den republikanske senatorn John McCain, krävde att Obama ska agera hårdare mot Irans allierade, nämligen regimen i Syrien.

– USA bör gå till anfall med flygbombningar mot president al-Assads styrkor i Syrien, sa tidigare presidentkandidaten John McCain.