Israel kompromisslöst om Iran på möte i USA

2:13 min

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll i går kväll överläggningar med USA:s president Barack Obama i Washington. Huvudämnet för mötet var den upptrappade konflikten om Iran, och regimens påstådda kärnvapenprogram.

Israels premiärminister är inte inställd på kompromisser.

– När det gäller Israels säkerhet fattar vi våra egna självständiga beslut, sa Benjamin Netanyahu, när han framträdde tillsammans med Barack Obama inför smattrande kameror i Vita Huset.

De båda ledarna talade om enighet och samarbete, men den kortkorta pressträffen visade tydligt vilka sprickor som finns mellan Israel och USA, när det gäller den brännande frågan om hur man ska hantera Iran.

– Det finns fortfarande möjlighet att lösa konflikten med Iran genom diplomati. Det är vi båda överens om, sa Barack Obama. Det var ett uttalande som Netanyahu valde att inte kommentera.

Israels ledning har ju talat om att man överväger ett anfall mot Irans kärnenergianläggningar, eftersom man misstänker att regimen där är på väg att skaffa sig kärnvapen.

Medan Obama försökte dämpa krigsretoriken, så betonade Netanyahu Israels rätt att försvara sig, och han markerade också att Israel räknar med USA:s stöd.

Obama är under ökad press både från Israel och från politiska rivaler på hemmaplan som menar att han är för passiv i Iranfrågan.

I går späddes kritiken på ytterligare, när den republikanske senatorn John McCain krävde att Obama ska agera hårdare mot Irans allierade, nämligen regimen i Syrien.

– USA borde gå till anfall med flygbombningar mot president al-Assads styrkor i Syrien, sa republikanen och tidigare presidentkandidaten John McCain.