MORA

Ögonkliniken saknar fast läkare

1:13 min

Trots nästan 10 000 patientbesök om året finns inte en enda fast läkare på ögonkliniken i Mora. Dessutom är klinikens laserutrustning föråldrad, något som gör att patienter i norra Dalarna tvingas åka till Falun för behandling.

– Nästan jämt är det en ny läkare, jag tror att kanske har jag haft samma läkare två gånger, men för det mesta har jag aldrig mött samma läkare. Man klarar ju inte av att hålla på och dra sin historia varenda gång. Det säger Göran Torin från Skattungbyn, som är en patient som tröttnat.


Dålig utrustning
Den senaste fasta läkaren i Mora gick i pension 2008.

– Efter det har vi försökt att rekrytera men inte lyckats, säger Åke Fridman som är tillförordnad chef på ögonkliniken.

Men dessutom fungerar inte utrustningen i Mora. Göran Torin har något som kallas för glaukom - grön starr - och nu måste han göra en laserbehandling. Då måste han åk till Falun, något som han tycker är jobbigt.

– Jag har inte råd att åka till Falun, dom ersätter inte resor med egen bil längre och från Skattungbyn går det inga bussar jag kan ta, säger han.


"Ingen smygstängning"
Åke Fridman säger att trots personalbrist och dålig utrustning så håller Landstinget Dalarna inte på och avveklar ögonkliniken i Mora i det tysta.

– Det är ingen smygstängning det handlar om. Nu kommer vi under året att köpa in ny laserutrustning i Falun och då kommer lasern därifrån att flyttas till Mora.