Saudiarabien – västs gunstling

8:49 min

Ekots avslöjande att FOI  ska hjälpa diktaturen Saudiarabien bygga upp en vapenfabrik har rört om. Som så ofta får moralen stryka på foten när den krockar med ekonomiska intressen.  


Det är inte första gången svenska vapenaffärer med Saudiarabien skapar rubriker. 1989 beslutade riksåklagaren att väcka åtal mot förre generaldirektören för Affärsverket FFV.


Det svenska kungaparet har gjort flera statsbesök i Saudiarabien. 1981 var det ett ungt svenskt kungapar utan politisk makt som mötte en gammal saudisk kung med oinskränkt makt.


Saudiarabien är ett slutet, hårt reglerat land, styrt av den saudiska kungafamiljen. Landet där två av islams heligaste platser finns är en av USA:s viktigaste allierade i regionen. Men det faktum att en stor del av kaparna den 11 september 2001 var saudier, liksom Usama bin Ladin själv, försatte landet i en situation som regimen inte trivdes med.
                                                     
                                                     


En slöja har slitits bort för att blotta ett i grunden ruttet förhållande sa kommentatorer som gladdes åt att den märkliga relationen mellan USA och Saudiarabien synades i sömmarna efter terrordåden 11 september. När det visade sig att femton av kaparna kom från Saudiarabien blev kungadömet utsatt för våldsamma attacker i USA. Men redan ett halvår efter 11 september hade de kritiska rösterna tystnat och Saudiarabien tillbaka inne i värmen.


I maj 2003 krävde en terrorbomb i den saudiska staden Rijadh ett trettiotal dödsoffer. Al Quaida pekades snabbt ut som skyldiga men det fanns också en mängd andra tänkbara grupper som kunde ligga bakom. Det saudiska kungahuset och dess koppling till Usa ses inte med blida ögon i andra delar av arabvärlden.


Män och kvinnor lever åtskilda i Saudiarabien. Kvinnorna har inte mycket att säga till om. Men finns det några rebeller mot den rådande kvinnosynen? Det undrade Cecilia Uddén vid ett besök i landet 2009.

Kritik mot saudisk kvinnosyn från andra länder är inget som uppskattas. 1980 blev Norges relationer med Saudiarabien klart frostiga efter det att norsk TV beslutat sända en brittisk filmen om en saudisk prinsessa som avrättas för att hon valt sin partner själv.

Inhemsk kritik mot kvinnosynen och bristen på yttrandefrihet i Saudiarabien är naturligtvis inte heller populärt. Inte ens i sagans form. Så noterade Kulturnytt 2003 att den saudiske journalisten Hussein Shobokshi, som varit för frispråkig, fått ett uppfordrande samtal från prins Abdullah.


I december 2004 genomfördes en blodig attack mot det amerikanska  konsulatet i Jeddah. Detta aktualiserade  frågan om vad som skulle hända  om den regim som vaktar både Mecka och en fjärdedel av jordens oljetillgångar störtades?