Tisdag 6 mars 2012

SLAO tror på eget ansvar istället för hjälmtvång

2:54 min

Nya mätningar i Åre visar att allt fler använder hjälm i skidbacken - nästan 90 procent av skid- och snowboardåkarna i Åretrakten har hjälm på huvudet jämfört med runt 80 procent i fjol. Bland unga parkåkare - som gör avancerade tricks och hopp i speciellt uppbyggda skidområden - finns det däremot en trend att inte åka med hjälm.

Det är Skistar som gjort de nya mätningarna och trots att användandet av skidhjälm i Duved, Åre och Björnen har ökat från 80 till 90 procent det senaste året så finns det alltså en tydlig trend bland unga parkåkare att köra med helt oskyddat huvud.

För Åre hälsocentral är det vardagsmat att ta hand om skid- och snowboardåkare som slagit i huvudet. Varje vintersäsong får de in runt 150 skallskador.

"Trenden kan slå illa"

Att många unga parkåkare inte tar den stora skaderisken på allvar är något som oroar läkaren Alf Lerner som är chef för hälsocentralen i Åre. Han befarar att den hjälmlösa trenden kommer slå illa.

– Vi tror att andelen svåra skallskador ökar, säger han.

Trots skaderisken tycker inte Alf Lerner att det ska införas hjälmtvång vid skidanläggningarna.

– Nej, inte i dagsläget. Folk måste förstå att man ska skydda sig, det är viktigare än att ha en massa krav och tvång, säger Alf Lerner.

"Inget tvång"

SLAO är Svenska Liftanläggningars Organisation och där är Hans Gerremo vd. Just den här tisdagen är han i backarna på Vemdalsskalet och åker skidor – med hjälm. Han ser gärna att de flesta, helst alla, som åker i skidbackarna har hjälm, men han tror inte heller på att införa hjälmtvång.

– Jag tror på våra gäster och skidåkare, att de tar sitt ansvar för att minska andelen olyckor, säger Hans Gerremo.

Över 2 miljoner svenskar åker utför och det är få skador i förhållande till antal skidåkare – 99,4 procent av de som åker skidor skadar sig inte visar den statistik som SLAO har.

Fler använder hjälm

SLAO organiserar 227 skidanläggningar i Sverige och det är i genomsnitt knappt 50 procent av skidåkarna som använder hjälm, enligt de marknadsundersökningar som görs av organisationen.

Hjälmanvändandet har ökat markant de senaste tio åren – de senaste fem åren med nästan 50 procent, enligt SLAO:s statistik.