Saudiska oppositionen: Svek mot demokratin

1:45 min

Den saudiska oppositionen beskriver planerna på att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik som ett svek mot det saudiska folkets kamp för demokrati.

Det säger den politiska aktivisten och dottern till grundaren av den saudiska demokratiska fronten, Madawi al-Rasheed.

– Genom sitt agerande sviker Sverige båda de demokratiska och liberala krafterna i Saudiarabien och även i västvärlden som i åratal har kämpat för mänskliga rättigheter, säger Madawi al-Rasheed.

Att Sverige skulle ha ett samarbete med en diktatur som Saudiarabien kommer inte heller som en överraskning, säger Madawi al-Rasheed.

– Det har hänt förut och det kommer säkert att hända i framtiden. Västvärlden pressas mer av ekonomiska kriser som värderar ekonomin högre än människor. Det finns en konkurrens mellan västerländska regeringar och Kina och Ryssland om just vapen till Mellanöstern och persiska viken.

Trots det är Madawi al-Rasheed bekymrad över det hon kallar för den västerländska dubbelmoralen.

– Å ena sidan säger västvärlden att de stödjer demokrati och folkets kamp för frihet men bakom kulisserna säljer de teknologi som leder till tillverkning av vapen och även kunskap som används för att kartlägga, blockera och bekämpa oppositionella. Detta leder till ett förakt som riktas mot västvärlden. När folk ser att vapen som används mot dem som demonstrerar, som tårgasen som användes på Tahrir-torget eller teknologin som stänger ner hela internet i vissa arabiska länder är importerat från västvärlden, då blir förakt en självklarhet bland dessa människor, säger Madawi al-Rasheed.