Karlskrona

Ristorgstrappan - en dröm för skejtare

I somras stod den omtalade Ristorgstrappan i Karlskrona klar och några som redan från början gillat den är skejtarna. Där hoppas och trixas det för fullt med skateboarden, något som inte gillas av alla.

– Det brukar vara blandade känslor. Vissa muttrar och otaliga gånger har man fått höra hot om att de ska ringa polisen, säger Philip Friberg, ordförande i Karlskrona skejtförening.

Han berättar att det är trappans arkitektur, material och läge som lockar många skejtare till att vara där.

Ringer och klagar
På tekniska förvaltningen berättar Jan-Anders Glantz att de fått ta emot samtal från kommuninvånare som berättar att de känner sig otrygga när många skejtare är på plats i trappan. Det är däremot inte förbjudet för skejtarna att åka vid trappan eftersom det är allmän plats.

"Vi måste lära oss att samsas"
Sivone Persson är enhetschef på kultur och fritid inom Karlskrona kommun och hon menar på att kommunens olika invånare måste ha mer förståelse för varandra.

– Bygger man så här så är det klart att det lockar skejtåkare. Vi måste lära oss att samsas om de gemensamma ytorna som vi har. Det gäller alla åldrar, unga måste ta plats precis som äldre och vuxna ska göra det, säger Sivone Persson.

Hon berättar även att kommunen inom kort börjar bygga en mindre skejtpark i Lyckeby och förhoppningen är att några av skejtarna vid Ristorgstrappan kommer välja att vara där istället för i centrum.