Ai Weiwei i exklusiv intervju: "Kina är sjukt"

1:50 min

Den kinesiska konstnären och människorättsaktivisten Ai Weiwei har trotsat sitt förbud att tala med  journalister. I en intervju som Utbildningsradions program Bildningsbyrån sänder i kväll riktar han svidande kritik mot kommunistpartiet i sitt hemland.

– De kanske är rika, säger konstnären Aiweiwei om det kinesiska kommunistpartiet.

– Men det finns ingen sann kreativitet här för det finns inget mod att verkligen främja individualism, passion och nyfikenhet. Det är inte ett hälsosamt samhälle.

Ai Weiwei sitter vid ett vitt långbord i sitt hem i Peking, staden som de kinesiska myndigheterna förbjuder honom att lämna.

Kina är sjukt, säger han. Det kanske verkade bra under OS och under  världsutställningen, men det är en falsk bild enligt honom. Det som är mest skakande, enligt Ai Weiwei, är frånvaron av riktig debatt och sanna diskussioner i media.

Förra året blev Ai Weiwei gripen på Pekings flygplats och satt fängslad på okänd ort i 81 dagar. Anklagelserna rörde sig om skattebrott, vilket få tror var den egentliga orsaken till gripandet.

Ai Weiwei ålades att betala 15 miljoner yuan, ungefär lika mycket i svenska kronor.

– Inte ens när en så pass känd person som jag blir brottsanklagad och gripen blir det nån diskussion i pressen, säger Ai Weiwei.

En längre intervju med Ai Weiwei sänds 21.03 i P1 i kväll i Utbildningsradions program Bildningsbyrån.

Anna Maria Höglund
Ekot