EU berett återuppta diskussioner med Iran

1:42 min

EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger i dag att hon är beredd att återuppta diskussionerna med Iran om landets kärnteknikprogram. Många bedömer att Iran håller på att utveckla kärnvapen, och de senaste månaderna har tongångarna skärpts mellan Iran och stora delar av omvärlden.

Catherine Ashton säger att hon har erbjudit sig att återuppta samtalen med Iran, på uppdrag av Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA. Senast var det i december 2010 som Catherine Ashton förde diskussioner med Irans chefsförhandlare Saeed Jalili om kärnteknikprogrammet.

Men relationen mellan Iran och omvärlden har sedan dess blivit allt frostigare. Atomenergiorganet IAEA:s rapport har stärkt misstankarna om att Iran faktiskt håller på att utveckla kärnvapen. Det har lett till att både EU och USA har skärpt sina sanktioner mot Iran, som å sin sida har hotat att bland annat stänga Hormuzsundet, livsnerven för mycket av världens oljetransporter.

Men samtidigt har det pågått en del försök att lugna ner de allt hetare känslorna. Bland annat har det varit en viss brevväxling mellan EU:s utrikeschef och Irans chefsförhandlare. I dag meddelar alltså Catherine Ashton att hon är redo att återuppta de faktiska samtalen med Iran.

Catherine Ashton hoppas kunna inleda en konstruktiv dialog med Iran i syfte att föra fram omvärldens oro över landets kärnteknikprogram.