Islands före detta riksbankschef riktar kritik

1:44 min

Islands före detta statsminister Geir Haarde kunde ha lyssnat bättre på mig, säger Islands dåvarande riksbankschef David Oddsson som just nu förhörs i den riksrätt som hålls mot den före detta statsministern i Island.

Haarde anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra bankkrisen som nästan gjorde landet bankrutt 2008.

Trots att Oddssons inte riktar direkt kritik mot Haarde så har hans ord stor tyngd i rättegången. Detta eftersom han spelat en stor roll i den isländska politiken under en lång tid, säger Jóhanna Vigdís Hjaltadóttir, politisk analytiker på den isländska TV:n RÚV.

– Han har varit en central person i allt som pågått i Islands politik sedan 1982 när han blev borgmästare i Reykjavik. Han var väldigt populär, både som borgmästare och som statsminister. Så det här är intressant säger den politiska journalisten Jóhanna Vigdís Hjaltadóttir.

Under bankkraschen och finanskrisen var David Oddsson chef för Islands riksbank. Det finns de islänningar som tycker att han också borde ha åtalats eftersom han var med och byggde upp det isländska banksystemet. Samma banksystem som sedan visade sig för svagt när finanskrisen slog till.

När den isländska riksrätten i dag samlades för den andra rättegångsdagen mot före detta statsminister Geir Haarde kom det också fram att det var dåligt samarbete mellan ministrarna under den kritiska tiden.

Det här är första gången som Island håller riksrätt - som är en slags politiskt vald domstol. Den historiska rättegången har varit fullsatt. En av dem som kom för att lyssna var Lukka Sigurdardottir som tycker att det är bra att politiker tvingas ta sitt ansvar.

– Tidigare har politiker inte behövt avgå om de har gjort fel. Jag hoppas att det här är början på en ny era.