Lag för bättre e-handel inom Europa dröjer

1:38 min

Internethandeln till Sverige från utlandet är liten, trots att många varor är rejält billigare där. En EU-gemensam konsumentköplag skulle kunna få fart på handlandet, men arbetet med att ta fram den går långsamt.

En som ändå inte oroar sig är Fredrik Sarman som visar några av de fynd han gjort.

– Vi har den där, det är en italiensk lampa, som kostar ett par tusen i Sverige. På en italiensk sajt betalade jag 97 euro, säger Fredrik Sarman.

Men det är ju under halva priset?
– Under halva priset, absolut. För exakt samma sak.

Men trots att det ofta går att få exakt samma vara billigare och lika snabbt från utlandet bara genom några klick på datorn är det få svenskar som handlar så, bara ett par tre procent av e-handeln är från övriga EU.

Det är något som Erik Mattsson, jurist på Konsumentverkets Konsument Europa, tror beror på osäkerhet.

– Det är ju något som bäst kan botas med information och större medvetenhet hos konsumenterna när det gäller deras rättigheter och möjligheter vid gränsöverskridande handel, säger han.

Ett förslag om en EU-gemensam konsumentköplag är just nu ute på remiss hos medlemsländerna, men det är inget lätt arbete att få 27 länder med egna konsumentlagar att enas.

När den kommer är oklart, men att det kommer att dröja flera år är ingen vågad gissning.

– Förhoppningsvis innebär det att konsumenter kan känna sig tryggare och lättare komma över tröskeln att våga handla gränsöverskridande. Precis som det också ger ett incitament för näringsidkarna att våga etablera sig på ett mera gränsöverskridande plan, säger Erik Mattsson på Konsument Europa.

Fredrik Sarman är inte orolig när han handlar på nätet, och tror att e-handeln med Europa kommer att explodera om några år.

– Just Europa är ju väldigt bekvämt. Det är ju ingen tull som när du köper från USA, säger han.