Sarkozy vill bromsa invandringen till Frankrike

2:14 min

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill halvera invandringen till Frankrike om han blir omvald som president den 6 maj. Det beskedet gav han i en tre timmar lång teveintervju i går kväll.

– Det finns för många invandrare i Frankrike för att integrationen ska fungera. För att skapa en nystart bör vi halvera invandringen från dagens 180 000 personer per år till 100 000, sa presidentkandidaten Nicolas Sarkozy och föreslog också vissa ändringar i bidragen.
  
Invandringen är en hjärtefråga för Sarkozys konkurrent på ytterhögerkanten, Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen.

Sett ur Sarkozys perspektiv ligger hon störande nära honom med en tredje placering i opinionsmätningarna, och det gäller nu för Sarkozy att försöka desarmera Nationella Fronten.

Förra gången, 2007, gick det, men den här gången heter Le Pen inte Jean Marie i förnamn, och är inte en man med udda uttalanden. I stället heter partiledaren Marine, och är en yngre vältalig kvinna med en mjukare framtoning.

Sarkozy sa bland annat också att om han blir omvald, så åker han till Israel och de palestinska områdena, för att göra 2012 till ett "Fredens år".

Vidare föreslog Sarkozy i intervjun en minimiskatt på storföretagens vinster.

Det är nu, denna vecka och nästa, som Sarkozy måste börja komma i kapp sin värsta motståndare, socialistpartiets Hollande, det menar många kommentatorer här i Frankrike. Enligt dem börjar Sarkozys chanser rinna honom ur händerna annars.

Gårdagskvällens utfrågning blev även mycket av ett försvarstal för den franske presidenten.

– Det var fel av mig att säga "Släng dig i väggen idiot!", till den där mannen på jordbruksmässan, sa Sarkozy och gjorde avbön flera gånger för sitt reaktiva, aggressiva beteende.

Nicolas Sarkozy har stått i frontlinjen mest hela tiden som president, vilket också gör att det nu blir hans ord och handlingar som nu ska utvärderas.
 
– Låt oss se vilken balansräkning franska folket gör, sa Sarkozy.