TRANEMO

Lovar bättring för brottsoffer

1:19 min

Tranemo är den enda kommunen i Sjuhärad som inte betalar pengar till Brottsofferjouren, trots att det är dit man hänvisar sina egna kommuninvånare. Nu lovar man att börja betala.

– Jag blev lite överraskad när jag hörde att Tranemo inte betalar till brottsofferjouren och ändå så tycker vi att det är en tjänst som vi använder oss av, säger Crister Persson som är ordförande i kommunstyrelsen i Tranemo.

Det är få kommuner i Sjuhärad som kan erbjuda tillräcklig hjälp för brottsoffer. Istället hänvisar polisen till brottsofferjouren eller stödcentrum för unga som finns i Borås.

Det senaste året har behovet av brottsofferjouren ökat kraftigt i Sjuhärad, men ändå ökar inte bidragen från kommunerna. Genomsnittsboråsaren betalar ca 41 öre om året, och de övriga Sjuhäradskommunerna betalar cirka 25 öre.

Tranemo är den enda kommun som helt stått över att betala. Crister Persson säger att kommunen är för liten i sammanhanget för att kunna satsa på de resurserna som krävs för ett eget stödcentrum, men vill så fort som möjligt se till att man från kommunens sida börjar bidra till brottsofferjouren.

– Jag får undersöka vad som ligger bakom att vi inte har lagt någon avgift i sammanhanget, och sedan får vi rätta till det.