Jönköpings län

"En klassisk sol-och-våraffär"

Idag inleddes rättegången mot den man som åklagaren menar lurat åtta män på hundratusentals kronor genom att utge sig för att vara en kvinna och ge sken av att vilja inleda en relation med männen.

Kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson menar att det handlar om grovt bedrägeri.

– Jag menar att det här är en klassisk sol-och-våraffär. Det som gör det lite speciellt är att han utgör sig för att vara kvinna och de inleder en relation med honom just på grund av att han utger sig för att vara kvinna. Det här är lika brottsligt som om det hade varit en man som hade utsatt en kvinna för det här, säger Fridolfsson.

Det handlar om åtta män - varav flera från Jönköpings län -  som kommit i kontakt med mannen, som är i 25-årsåldern, över nätet. Han har kallat sig Sandra och fått dem att tro att han var en kvinna, enligt åklagaren.

I rättssalen satt flera av männen och berättade om hur de köpt saker -mobiltelefoner, datorer, förlovningsring - men också överfört större belopp som 190 000 kronor till en planerad förlovningsfest i tron att det var en kvinna och att de varit på väg att inleda en kärleksrelation.

Flera av dem har mått dåligt efter det inträffade - dels över att ha blivit lurade på pengar men också för att de trott att han var en kvinna.

Det finns inga ord, men det är värre än hemskt. Det är värre än hemskt allting, säger en av de drabbade.

Mannen som står åtalad nekar helt till brottet. Han menar att de varit medvetna om hans transsexualitet och att de saker han fått samt pengarna som överförts var gåvor.

– Han förnekar gärningarna. Han menar att han träffat dem och att han fått pengarna i gåva från männen, säger Claes Håkan Wikefeldt som försvarar den misstänkta bedragaren.

Rättegången fortsätter i tre dagar.