Piteå

Fängelse för pengatvätt

Det blir fängelse i fyra år för den man som stal 2,7 miljoner kronor i samband med ett bedrägeri i Piteå. Han ska också betala tillbaka summan i form av skadestånd.

Det var i slutet av november som mannen stal pengarna i samband med ett bedrägeri.

Pengarna, som var i Eurosedlar, skulle användas i en kemisk process för att göra pengar från ett arv på 60 miljoner kronor brukbara.

Arvspengarna var svartfärgade som en säkerhetsåtgärd och för att ta bort den svarta färgen behövdes riktiga Eurosedlar som en del i processen. Genom att varva de svartfärgade pengarna med riktiga och sedan tillsätta kemikalier skulle pengarna bli användbara.

Men bedragaren stack med de riktiga 2,7 miljoner kronorna.

Ägaren till de 2,7 miljoner kronorna som stals var inte den man som var arvtagare. Utan arvtagaren hade i sin tur lånat pengar av en bekant som vid pennintvätten blev den som lurades.

Tingrätten skriver i sin dom att den dömde 31-åringen varit nyckelpersonen i sammanhanget och att hans deltagande har varit en helt avgörande förutsättning för att brottet skulle kunna utföras.

Rätten fäster ingen tilltro till 31-åringens förklaring att han utfört brottet under hot och tvång.

Den omständighet att den dömde också skickade ett SMS direkt efter att han lämnat piteåbons bostad där det stod att han fått en summa motsvarande den som stals menar rätten knappast kan ges någon annan tolkning än att 31-åringen varit personligt involverad i brottet.

Han döms bland annat för grov stöld och bedrägeri efter att han också lurat piteåbons dåvarande särbo.