Vaginamonologer i EU-parlamentet

4:20 min

Den uppmärksammade pjäsen Vaginamonologerna - en samling monologer om sex, våldtäkter, misshandel etc som bygger på intervjuer med 200 kvinnor - sattes på tisdagskvällen upp i Europaparlamentet i Bryssel. Skådespelare var några parlamentariker, bland andra Cecilia Wikström(FP) från Uppsala.

Ända sedan den sattes upp första gången i mitten av 90-talet så har pjäsen Vaginamonologerna väckt uppmärksamhet och orsakat debatt.

Vaginamonologerna är - precis som titeln antyder - en samling monologer som bygger på intervjuer med 200 kvinnor. Deras berättelser handlar om alltifrån misshandel och våldtäkt till positiva sexupplevelser och om att lära sig acceptera sitt kön.

I går spelades Vaginamonologerna på en ovanlig scen - i Europaparlamentet i Bryssel - och den framfördes av EU-parlamentariker, däribland Folkpartiets Cecilia Wikström från Uppsala.

 -- Ja, det blev en fantastisk kväll, verkligen. Det gäller att ta till alla medel för att synliggöra kvinnors rätt till säkerhet i hela världen. Det gjorde vi i går på ett okonventionellt sätt.

Cecilia Wikström har dock inga planer på att satsa vidare på skådespeleri.

 – Nej, skådespeleriet var i går, men det kommer inte att fortsätta. I dag är jag politiker igen. Men jag har ju alltid mitt hjärta i kulturen...