Stockholm

Tusentals lägenheter i allmännyttan säljs

2:00 min

2 882 av allmännyttans lägenheter i Västerort och Hagsätra i Stockholm säljs till privata värdar. Det beslutades på styrelsemöten hos Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder i dag. Oppositionen är mycket kritisk till beslutet, som man anser har smugits igenom.

Familjebostäders vice ordförande, Vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh, går till hård attack mot försäljningen. Hon tycker att hyresgästerna borde ha fått säga sitt i frågan. Själv fick hon kännedom om affären för fem dagar sedan.

– Jag tycker att det är skandalöst. Jag var så fruktansvärt arg på det här styrelsemötet, säger Ann-Margarethe Livh till P4 Stockholm.

– För det första är det djupt odemokratiskt mot hyresgästerna. De får i morgon ett brev om försäljningen och att de förlorar sin plats i kön. Sen ur affärssynvinkel undrar man varför man säljer välskötta fastigheter som har högt värde och nöjda hyresgäster?

Miljöpartiet är också starkt kritiskt till försäljningen.

– Moderaterna fortsätter att sälja av allmännyttan i Stockholm i en rasande takt. Allmännyttan behövs för att man ska kunna säkerställa att människor som är unga, nyinflyttade, skiljda eller har olika sociala skäl faktiskt kan få en bostad, säger Miljöpartiets Yvonne Ruwaida, vice ordförande för Svenska Bostäder.

Enligt henne ställer de privata hyresvärdarna högre krav på hyresgästerna, vilket drabbar den som letar lägenhet.

– Risken blir större och större att vi får en bostadsmarknad som bara är till för de som har fast anställning eller har ett stort kapital, säger Yvonne Ruwaida.

Moderata borgarrådet Joakim Larsson säger till P4 Stockholm att det är viktigt att bostadsbeståndet ses över, och att pengarna behövs för att bygga nytt, renovera miljonprogramslägenheter och bidra till infrastrukturinvesteringar i regionen.

– De kommunala bolagen är störtst i Sverige och kommer fortsätta att vara det i Stockholm. Vi bygger 5 900 lägenheter de kommande åren och kommer fortsätta vara stora i Stockholm, säger Joakim Larsson.

Efter de kommunala bostadsbolagens beslut på sina styrelsemöten i dag kommer frågan skickas vidare till kommunfullmäktiges möte 23 april.

Svenska Bostäders styrelse tog beslut att sälja 11 fastigheter med totalt 1 172 hyreslägenheter i Hagsätra i södra Stockholm. Köpare är Ikano Bostad.

Stockholmshem säljer till 328 lägenheter i Hässelby till Wallfasts dotterbolag Hässelby Hem.

Familjebostäder säljer 1 382 lägenheter till bostadsbolaget Willhem, ägt av Första AP-fonden.

Reporter Mikael Kulle, Ekot