Ekonomi

Kräver högre ersättning

1:34 min

Flera funktionshindrade i Östersund är missnöjda med den låga habiliteringsersättningen och pensionen. På onsdagen träffade några av dem en representant från riksdagen för att prata om det här.

Funktionshindrade i Östersund kan få en sysselsättning via kommunens dagliga verksamhet, MICA. Betalningen, eller habiliteringsersättningen som det heter, ligger på 30 kronor om dagen. För dem är det därför en minusaffär att åka till sitt arbete. Det har P4 Jämtland tidigare rapporterat om. 

På onsdagen fick några av de funktionshindrade träffa socialdemokraten Tomas Eneroth, som sitter i riksdagen och är vice ordförande för socialförsäkringsutskottet, för att berätta om hur missnöjda de är med dels habiliteringsersättningen och dels pensionen, som de lever på. Pensionen ligger på ungefär 8000 kronor i månaden.

– Alla andra kan ju spara pengar, men vi har ingenting att spara, säger Emma Lööf från Östersund.

Hon och hennes vänner hoppas på att de ska få gehör. Men vad säger då Tomas Eneroth om att många funktionshindrade är missnöjda över hur det ser ut idag?

– För oss är det en viktig fråga som vi har drivit länge och vi gör det också nu i opposition och därför kommer det naturligtvis att bli en förändring, säger han.

Är det ett vallöfte?

– Det fungerar inte så, men det är ingen tvekan om att alla politiker tycker att det här är ett samhällsproblem som måste tillägnas mer engagemang och lösningar för att de ska få både bättre daglig verksamhet, bättre arbetsuppgifter och kanske då bättre möjligheter till självbestämmande, säger Tomas Eneroth.