Politisk strid i Tyskland om EU:s finanspakt

1:48 min

Det blåser upp till politisk strid i Tyskland om EU:s finanspakt som den tyska förbundskanslern Merkel själv varit initiativtagare till.

Inte förrän i juni kan ett slutgiltigt tyskt godkännande av pakten komma och förbundskansler Merkel måste förlita sig på oppositionen i omröstningen. En opposition som ställer krav för sitt stöd.

– Vi är beredda att förhandla, men förbundskanslern måste ge något tillbaka, säger Tomas Opperman.

Opperman, som är gruppledare för Socialdemokraterna i den tyska förbundsdagen, visar i en intervju med radiokanalen RBB att den tyska oppositionen nu kommer utnyttja Merkels utsatta situation när det gäller finanspakten för att få igenom vissa politiska krav.

Merkels situation är utsatt eftersom det är hon som på EU-nivå, med sitt stora inflytande förmått de flesta EU-länderna att gått med på att införa den kontroversiella pakten.

Den har ju fokus på hårdare budgetregler och bestraffningar för de länder som drar på sig för stora skulder. Skulle Tyskland inte rösta ja till pakten vore det förstås väldigt pinsamt för Merkel.

Den tyska regeringen kommer också behöva 2/3 majoritet i parlamentets båda kamrar för att får att få igenom pakten. Merkel är helt beroende av oppositionens stöd för ett tyskt godkännande.

SPD och De gröna är visserligen för pakten, men kräver alltså motprestationer.

Ett av kraven är att Merkel går med på att införa en så kallad Tobinskatt, det vill säga en skatt på finanstransaktioner, bland euroländerna.

Merkel har tidigare sagt sig vara positiv till det, men problemet är att Kristdemokraternas regeringspartner, liberala FDP, inte alls vill ha en sådan skatt.

Dilemmat för Merkel är alltså uppenbart.

Ett annat krav från oppositionen är att Merkel nu också måste driva på för fler tillväxtfrämjande åtgärder inom eurozonen.

Den tyska regeringen lade i går fram lagförslaget om pakten, men inte förrän i juni kommer de avgörande omröstningarna att hållas.

Någon form av kompromiss måste Merkel alltså hitta fram tills dess för att få igenom sin hjärtefråga, finanspakten, i sitt eget land.