Polen vill stoppa EU:s utsläppsminskningar

1:29 min

Polen planerar att lägga in sitt veto mot EU-kommissionens så kallade färdplan för framtida minskningar av klimatfarliga utsläpp inom EU-länderna. Det är i så fall andra gången som Polen stoppar EU i den här frågan.

På fredag var det tänkt att EU:s miljöministrar på det danska ordförandeskapets initiativ skulle godkänna de mål om minskningar av klimatfarliga utsläpp som EU-kommissionen kommit fram till i det som kallats EU:s Färdplan för 2050.

Men enligt nyhetsbyrån Reuters, som citerar två polska regeringskällor, har nu Polen bestämt sig för att lägga in sitt veto i frågan och i så fall kommer det aktuella förslaget från EU-kommissionen att stoppas.

Det är andra gången på knappt ett år som Polen sätter sig på tvären mot planen.

Redan nu finns EU-beslut på att medlemsländernas utsläpp av klimatfarliga gaser ska minska med 20 procent fram till 2020. Beslutet på fredag gäller vilka mål EU ska ha därefter och fram till 2050.

Enligt kommissionens förslag ska EU-ländernas utsläpp minska med 40 procent 2030, 60 procent till 2040 och med 80 procent 2050.

Men Polen säger alltså nej. Och enligt uppgifter till Ekot har även Tjeckien och Rumänien argumenterat mot färdplanen. Det är dock inte klart om de länderna också kommer säga nej på fredag.

Polen är mycket beroende av kolkraft. 90 procent av landets el kommer därifrån och därför är landet skeptiskt till alltför hårda krav på utsläppsminskningar.

Polen tycker också att EU inte bör besluta om nya bindande utsläppsmål så länge länderna som släpper ut mest klimatfarliga gaser – till exempel Kina, Ryssland och USA – inte går med på ett uppgörelse som ersätter Kyotoavtalet.