Krav på delat Libyen skapar oro

2:49 min

I Libyen är reaktionerna starka på Barqafolkets beslut att kräva federation och utropa autonomi för de oljerika delarna i östra Libyen. I två dagar har demonstrationer hållits i bland annat Tripoli. Övergångsrådets ordförande Abdul Jalil säger att beslutet är dåligt tajmat och försvårar återuppbyggnadsarbetet. Han får medhåll från många. Också på Tripolis gator är kritiken mot beslutet hård.

– Vi vill inte att en del av landet utropar federalism, vi vill ju ha ett land. Libyen är fritt nu och det ska vara enat, säger Anwar Al Taher.

Att Cyrenaika, där bland annat Benghazi och de oljerika områdena i öster ingår, utropade ökad självständighet bottnar i att de länge känt sig missgynnade. Både under Kadaffitiden och nu.

Det nationella övergångsrådet NTC beklagar beslutet. Ordförande Abdul Jalil tar på sig en del av skulden och säger att rådet jobbat för långsamt. Men han säger samtidigt att det är olycklig tajming, med bara tre månader kvar till valet.

Rent juridiskt har proklamerandet ännu ingen kraft. Men det skapar en oro, som Abdul Jalil säger kan vara farlig, när det viktigaste uppdraget är att trygga landet.

Majdi Abo Amayed ingår i en milisgrupp som arbetar för att öka tryggheten, och han är förtvivlad över beslutet.

– Jag godkänner inte beslutet, säger han och ser mig allvarsamt i ögonen.

Han gestikulerar vilt när han fortsätter.

– Det kan bli kaos. Om fler följer efter blir Libyen uppdelat i små stater. Det här var verkligen något som inte behövdes för oss som arbetar med att upprätthålla säkerheten.

Att hålla det sköra säkerhetsläget under kontroll är annars något som kräver fingertoppskänsla. Särskilt som bakslagen duggar tätt.

I dagarna greps till exempel personer vars handlingar väckt avsky. De vandaliserade gravstenar på en kristen kyrkogård från andra världskriget.

Giriga och skurkar som utnyttjat kaoset i krigets bakvatten för att sko sig själva och som följer sina egna lagar, är en annan av många svåra uppgifter.

Hassan är en av ledarna för den nya säkerhetspolisen eller ”secret service” som de kallas. Han tycker att säkerhetsläget har förbättrats.

– Det är inte väl godkänt, men åtminstone godkänt nu.

– Men problemet är att det fortfarande kryllar av vapen och vi får inte ta vapnen av folk. Vi har inte fått klartecken för det ännu.

Inte långt efter att han uttalat meningen hörs ånyo skottsalvor. De väcker lika mycket uppmärksamhet här som en motorgräsklippare i ett svensk villaområde en sommarkväll – irriterande men inte något som man regerar på.