Ljusare arbetsmarknad för kvinnor

1:05 min

Det var fler kvinnor än män som fick jobb under fjolåret. Det har även gjort att kvinnor födda utomlands fått det lättare att få jobb, rapporterar Arbetsförmedlingen.

– Det som är positivt är att sysselsättningsökningen har ökat mycket mer för kvinnor än för män. Det som också är positivt är att det har ökat för kvinnor födda utanför Europa, säger Lena Liljebäck utvecklingschef på Arbetsförmedlingen.

Sedan finanskrisen har traditionella manliga yrken som industri och byggsektorn vuxit samtidigt som den offentliga sektorn hållit igen. Men under andra halvåret i fjol var det tvärtom. Ökningen i industrijobb stannade av medan kommun och landsting fortsatte att anställa.

Därför ökade andelen kvinnor som jobbar i högre grad än männen under fjolåret.

En stor del av ökningen står kvinnor födda utomlands för, men trots det har de fortfarande svårt att komma in på arbetsmarknaden jämfört med kvinnor som är födda i Sverige.

– Bekymret är ändå att kvinnor födda utanför Europa har en sysselsättningsgrad på drygt 50 procent jämfört med kvinnor födda i Sverige som har en sysselsättningsgrad på 77 procent, säger Lena Liljebäck.