Brittisk vårdpersonal ogillar vårdreform

2:57 min

Storbritanniens premiärminister David Camerons planer på att reformera den allmänna hälso- och sjukvården har väckt häftiga reaktioner. Hälsoministern Andrew Lansley har den senaste månaden mött protester nästan vart han än har gått.

På besök på ett sjukhus i London tidigare i veckan konfronteras Andrew Lansley av sjukvårdspersonal som vill att han ska stoppa reformerna. Så har det sett ut nästan över allt han gjort officiella framträdanden den senaste tiden. För reformerna, som bland annat innebär att en större del av den offentliga vården ska konkurrensutsättas, är djupt impopulära bland vårdpersonalen, som menar att det är ett första steg i en privatisering av vården.

Här i en stor mässhall i London bara ett stenkast från parlamentet har tusentals vårdanställda samlats till ett protestmöte. Arrangörerna är alla de stora fackföreningarna och yrkesföreningarna inom vården som representerar bland annat läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och städare.

Sally Banks pensionerad sjuksköterska röstade på Cameron och hon känner sig sviken.

– Det kommer nog att gå bra till en början, men sedan kommer rötan att sätta in eftersom folk är giriga, säger Sally Banks.

British Medical Association, som organiserar två tredjedelar av alla läkare i landet är också emot reformerna.

Förändringarna riskerar även att skapa en spricka i regeringsalliansen. Inom den vice premiärministern Nick Cleggs parti, Liberaldemokraterna, finns det flera parlamentsledamöter som öppet sagt sig vara emot förslaget. Och på helgens partikonferens väntas sjukvårdsreformerna vara en av de hetaste frågorna.

Men premiärminister David Cameron tänker stå fast vid reformerna och de börjar redan ge resultat, på de ställen där man redan genomfört dem säger han.