Cloetta stänger i Gävle

"Vi måste sänka kostnaderna"

2:12 min

I förmiddags fick de 150 anställda på godisfabriken Cloetta i Gävle reda på att de från sommaren 2014 med största sannolikhet förlorar jobben då fabriken läggs ner.

Totalt berörs cirka 345 anställda av åtgärderna, varav cirka 150 i Gävle, 140 i Aura, 30 i Alingsås och 25 i lagerverksamheten.

– Jag tycker att det är för jävligt! Vi har blivit lurade för vi har alltid sagt att vi får jobba smartare så att vi kan ha Läkerol kvar i Gävle. Vi har levererat allt vi ska leverera och nu vill de flytta fabriken till länder som har den lön som vi inte har, säger fackbasen Wellington Ikuobase.

"Måste sänka kostnader"
Bakgrunden till planerna uppges vara samgåendet mellan Cloetta och Leaf samt överkapacitet.

På Cloettas informationscenter kallades på torsdagsförmiddagen till en presskonferens med anledning av att Cloettas nedläggningsplaner.

– Vi måste sänka våra kostnader och tyvärr måste vi då komma med den här typen av åtgärder, säger företagets informationschef Jacob Broberg.

Vilket ansvar tar ni för personalen på fabriken i Gävle?

– Det faktum att vi avser att fortsätta produktionen i nästan två år till gör att det blir en lång omställningstid och vi kommer naturligtvis ta vårt ansvar för att supporta på det sätt vi kan.

Man ska flytta merparten av produktionen till Slovakien och Ljungsbro i Sverige. Avsikten är att stänga Aura och Alingsås i början av 2013 och Gävle i början av 2014.

Carina Åhs har arbetat på fabriken i 23 år:

– När vi vart kallade på möte kände jag att det var på gång. Det var fruktansvärt. Vi har jobbat med varandra så länge så det blir en speciell kamratskap, säger Carina Åhs.

Skakad fabrikschef
Fabrikschefen Johan Stenborg blev skakad när han för några veckor sedan fick beskedet om nedläggning.

– Det är självklart ett oerhört tungt besked, det är inget som man vill höra så. Nu gäller det att göra det bästa av det och ta han om alla anställda, säger Johan Stenborg.

Du låter ganska tagen själv.

– Jag är väldigt tagen.

Joacim Lindwall
Tomas Groop