fotboll

Här är Lars-Åke Lagrells bokslut

Efter 21 år som den mäktigaste mannen inom svensk fotboll lämnar den 72-årige smålänningen över ordförandeklubban. Radiosporten har träffat Lars-Åke Lagrell för ett bokslut.

Lars-Åke Lagrell föddes 1940 i Älmeboda utanför Växjö i Småland. Redan i de unga tonåren blev ledare inom fotbollen. 1991 tog han över ordförande skapet i Svenska fotbollförbundet efter Lennart Johansson.

Lagrell har under dessa 21 år haft en mäktig position inom svensk fotboll, även om han själv tonar ned sin egen betydelse.

– I det sammanhanget måste man väl säga att det inte är en person som tar besluten. Alla beslut växer ju fram inom en sådan rörelse och en ordförande har ju sedan uppgiften att genomföra dessa beslut, säger Lagrell.

När Lagrell fick ordförandeklubban 1991 var frågetecknen inom svensk fotboll många och besvärande. 1990 års VM, Sveriges första mästerskap på tolv år blev ett sportsligt misslyckande (1-2, 1-2, 1-2) – och på hemmaplan gapade de allsvenska läktarna tomma.

Efter ett blytungt åttiotal för herrlandslaget och det minskande intresset för allsvenskan vände trenden i början av nittiotalet.

– Vi tog sedan tillbaka fotbollsintresset från 1991, när vi hade ett publiksnitt på 4194 åskådare – förnedringens år 1991. Det var ju när svensk fotboll var som lägst intressemässigt.

Trots lång tid på en utsatt post har Lagrell klarat sig undan allvarlig intern kritik och har enhälligt omvalts år efter år. Däremot har det varit svårt att undgå att märka ett starkt missnöje från delar av fotbollspubliken.

Många supportrar menar att förbundet inte tar hänsyn till de frågor som är viktiga för de betalande åskådarna, och har därför gått samman i gemensamma aktioner såsom banderoller och ramsor med budskapet "SvFF – fotbollsmördare".

– Om du väljs till ordförande för SvFF så får du acceptera att du ger alla beslut ett ansikte. Det finns ju inte ett enda beslut som jag fattar själv. Efter säsongen 2011 har supportrarna organiserat sig och fördelen med det är att det då finns någon att tala med.

– De har en fråga som är viktig för dem (supportrarna) och det är ståplats. Den frågan har jag förståelse för. Det var över 30 år innan jag satt på en fotbollsmatch. Men det där är ju en fråga som inte fotbollsförbundet äger.

– När det gäller publikreaktioner måste man fråga sig vad det är de reagerar mot, finns det något skäl för den reaktionen och kan vi göra någonting åt det. Den diskussionen har vi inlett med supportrarna, sedan får vi se vad det kan leda till.

Har du och dina styrelsemedlemmar sett på saker från publikens synvinkel. Förstår du den "von oben-attityden" som många menar att fotbollförbundet står för?

– Det där är nog en missuppfattning. Allt som har med de allsvenska matcherna att göra och arrangemangen kring dessa utformas ju av klubbarna själva. Hela regelverket utformas av våra uppdragsgivare, det vill säga våra föreningar som sedan själva äger sina arrangemang.

– Sedan förstår jag att man förknippar mig med det här regelverket. Det har jag full förståelse för.

När du står där den 23 mars och gör dig i ordning inför årsmötet, vad tror du att du kommer att tänka?

– Jag hoppas att jag kan övervara årsmötet utan att bli alltför rörd. Att jag kan se det som att "det var det det". Allt har sin tid i världen. Jag har sagt det tidigare, svensk fotboll har inget att tacka mig för. Jag står i tacksamhetsskuld till svensk fotboll.

Vill du veta mer om Lars-Åke Lagrells 21 år som ordförande i Svenska fotbollförbundet. Klicka på ljudklippen ovan. Där talar han bland annat om bolagiseringen av svenska fotbollsklubbar, förbundskaptenerna under hans tid och vilka favoritlandslagsspelare han har haft under åren.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se