
Fler skolor digitaliseras i Stockholm
Läsplattorna börjar inta skola efter skola i Sverige. Nu är det dags för Husbygårdskolan i Kista kommun att införa en digitalisering av skolans utbildning. Eleverna i alla årskurser ska få en Ipad. Anna Söderberg rektor på Husbygårdskola säger att det är dags att byta från den analoga till den digitala plattformen i skolan.
– De barn som växer upp idag är digitala. Möjligen var skolan lite för analog tidigare, men nu är vi i kapp väldigt mycket. Och nu kommer vi från med nästa vecka att ha Ipad i alla klasser.
Husbygårdskolan ligger i förorten Husby, i nordvästra Stockholm, och är en av de skolor som Stockholms stad har beslutat att digitalisera. Totalt har 2 300 läsplattor delats ut till kommunens skolor - en satsning för 10 miljoner kronor.
Den expansiva processen pågår trots att utbildningsminister Jan Björklund reagerade stark. "När man uttrycker sig som att böcker tillhör forntiden och att pennan inte ska finnas, då tror jag att man är farligt ute", sade Björklund till tidningen Dagens Nyheter.
Men rektorn Anna Söderberg anser att fördelarna är påtagliga när det gäller till exempel läs- och skrivutvecklingen i årskurs ett. Speciellt när det gäller att skriva texter, säger hon.
– Intresset för att skriva kan vi se har varit mycket större än när man ska kämpa med att forma bokstäver med papper och penna. Man får fram längre texter, man producerar mer text och i och med det producerar man mer språk. Så det blir otroligt spännande och se vad det här ger för språkutvecklingen i en skola som våran då som har väldigt många elever med en annan språklig bakgrund.
Men vad tycker Antonio och Faysal i årskurs tre när de får frågan om vad gillar de mest, nämligen att skriva med penna och papper eller Ipad?
– Ipad. För när man skriver blir ibland fult, men med Ipad blir det rak och fint, säger Antonio.
Anna Söderberg säger att papper och penna samt böcker alltid kommer att finnas och vara en del av barnens vardag i skolan, trots att man använder sig av läsplattorna. Hon ser det som ett komplement till skolans övriga material. Dessutom får nyanlända elever med andra modersmål än svenska ett utmärkt verktyg, eftersom de kan jobba med google-translator och från sitt eget modersmål översätta till svenska och tvärtom. Elevens ansvar blir större och inlärningen går snabbare fram, säger rektorn.
I matematikinlärning finns det en oändligt antal spel som har det ämne som bakgrund där barnen kan leka och lära sig på ett roligt sätt, säger rektor Anna Söderberg.
Och när det gäller musik är Ipad ett bra redskap att skapa musik, säger musikläraren Björn Wester.
– Vi måste se att utvecklingen går ju framåt. Det är nya tider. Och man måste lära barn de redskap som finns. Det viktiga är ju inte att du kan spela ett specifikt instrument. Det viktiga är att du skapar musiken. Jag vill bara se det som en komplement som är en värdefull komplement att skapa musik. Det viktiga är inte verktygen. Om du använder en skruvdragare eller en skruvmejsel när du skruvar in en skruv är tidsvinsten mycket stor med en skruvdragare. Och det är samma med en Ipad, tidsvinsten att skapa musik är ganska stor, säger musik läraren Björn Wester.
Och eleven Adias ger prov på ett sådan musikskapande...
(Musikljud)
Warsame Elmi Alberico Lecchini
SR International