Östersund

Nya stora sparkrav oroar förskollärare

1:36 min

Det krävs ytterligare stora besparingar inom skola och förskola i Östersunds kommun när nya kostnader har dykt upp. Totalt ska nästan 15 miljoner kronor sparas inom skolan under 2012.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund har upptäckt att det saknas pengar i budgeten för 2012. Nya kostnader har dykt upp och det kräver stora besparingar. Grundskolorna ska spara 8 miljoner kronor och förskolorna 4-5 miljoner. En näst intill omöjlig uppgift, säger Lina Olsén som är förskollärare på förskolan Luktärtan i Östersund.

– Jag vågar inte ens tänka tanken här nu, för vi är precis på knäna som det är nu. Vi är tre vuxna på 18 barn och nu har vi väldigt mycket små barn, säger hon.

Friskolorna får mer
Det nya sparbehovet beror mest på att friskolorna och de fria förskolorna ska ha en större del av pengarna, enligt en dom i förvaltningsrätten. Ungefär 13 miljoner kronor måste föras över till de privata skol- och förskoleföretagen.

Barn- och utbildningsförvaltningen hade också räknat med statsbidrag och tillägg på en dryg miljon kronor, men som gått om intet.

Bekymrad personal
Nu blir det alltså ännu tuffare för grundskolan, som redan har sparbeting i både årets och nästa års budget. Men även förskolan drabbas, och Lina Olsén är rädd att all pedagogisk verksamhet försvinner.

– Det känns som om vi går mer mot förvaring än att vi utför vår profession, vi ser till att de är hela, rena och torra, säger hon.

Vad ska sparas?
Nu ska cheferna i både skolor och förskolor lägga förslag på vad som ska bort, i en redan ansträngd verksamhet.

Lina Olsén är inte säker på att hon skulle vilja ha egna på i den kommunala förskolan.

– Vi i personalen har diskuterat det och vi är rädda för utvecklingen som sker nu, det är inte någonting som känns riktigt okej, säger Lina Olsén.