HÖGSKOLAN I SKÖVDE

Hon vill locka kvinnor till spelbranschen

1:47 min

Dataspelsbranschen är starkt mansdominerad. Nu ska fler kvinnor lockas till dit genom ett nytt projekt på Högskolan i Skövde.

Trots att nästan varannan spelare är tjej så utvecklas spelen av i huvudsak män. Det här syns även på Högskolans dataspelsutbildning där bara var tionde elev är kvinna.

– Det är inte jämställt idag. Det märks på spelen eftersom det idag är mycket våld, militärer och kvinnor med stora bröst, säger en av initiativtagarna Jenny Brusk som är programansvarig på dataspelsutvecklingen på Högskolan i Skövde.

Fördomar
Förutom att det här avspeglar sig i själva spelen så möts också kvinnorna av fördomar när de ska in på arbetsmarknaden.

– En av våra kvinnliga studenter har berättat att hon frågade vad som krävdes för att få jobb hos ett företag. Då fick hon höra att ”Du som är så söt kan väl flirta in dig”. Så här får det inte vara på 2000-talet.

Större bredd
Projektet har som mål att börja vända den här trenden. Det ska arrangeras träffar och spelkvällar med start i april som vänder sig främst till tjejer mellan 13 till 19 år.

– Dels så hoppas vi betydligt fler kvinnliga sökande och med det får vi ut fler spelutvecklare. Det kommer ge en större bredd.