Schibbye och Persson om livet i fängelset

2:13 min

Enligt rykten kan de två fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien snart släppas. Själva anser de inte att tiden är mogen att lämna in en nådeansökan. Ekot har skickat in frågor till de svenska fångarna genom deras anhöriga. De fick bland annat frågan av vår reporter om vilka glädjeämnena är i fängelsevardagen.

"Glädjeämnen är att få nyheter utifrån, det är när medfångar släpps och de gånger när det kommer en bra låt i de filmer som visas på statstelevisionen", svarar Johan Persson och Martin Schibbye på frågan. 

Men det finns också annat som får tiden att gå. De har fått vikter och gummiband att träna med av de anhöriga som fick göra två besök i fängelset den här resan. Svenskarna spelar schack och berättar att många medfångar spelar fia med knuff och att det ibland urartar i slagsmål.

Martin Schibbye säger att han saknar solnedgångar som han inte sett på åtta månader eftersom de blir inlåsta redan klockan fem i det plåtskjul där de trängs med många andra fångar.

För att skydda sig mot ljud och ljus har de lyckats ordna tyg och rep och tillverkat ett tält runt sin överslaf. Där sover de två skavfötters. Tältet skyddar också mot kallt drag.

En man dömd till mordförsök i underslafen broderar halsdukar som Schibbyes och Perssons anhöriga vid besöken får med sig till vänners bebisar i Sverige.

Ovissheten om hur länge de ska sitta är tärande men de mår bättre nu än i januari när de valde att inte överklaga domen på elva års fängelse, ett svårt beslut.

Men flera positiva signaler har kommit. Nyligen sa en belgisk EU- parlamentariker med nära kontakt till Etiopiens premiärminister till flera medier att utsikterna för en benådning är goda. Det har gjort att det nu också går rykten i fängelset om att svenskarna kommer att släppas snart.

Journalisterna och deras familjer håller huvudet kallt och tar en dag i taget. Schibbye och Persson kommer att lämna in nådeansökan när tiden känns mogen och tydligare signaler kommer.

Under de anhörigas besök har också projektet med en bokinsamling till ett fängelsebibliotek fått mer form. En pastor vid en etiopisk frivilligorganisation för fångar ställer upp och tar emot alla böcker. Det kan också bli aktuellt att sända dem till fler fängelser i Etiopien