"Svenska vapen kan ha använts i Bahrain"

1:48 min

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har gett klartecken till en lång rad vapen som olika företag vill sälja till Saudiarabien. Två har använts mot demonstranter i Bahrain.

Det visar hemliga dokument som Ekot har tagit del av.

Peter Wezeman, som är forskare på fredsforskningsinstitutet SIPRI, säger att det nämns minst två vapen som man vet har använts av regimen i Bahrain för att slå ner mot demonstranter.

– Båda systemen har använts i Bahrain mot demonstranter. Den ena används av Bahrain, den andra har använts av Saudiarabien för att ge stöd till regimen i Bahrain.

Det handlar om delar till två olika stridsfordon, men listan som finns utlagd på Ekots hemsida, visar att det även handlar om många andra vapen. Där finns till exempel raket- och granatgevär, flera pansarfordon, och krut till ammunition.

Saudiarabien har fått skarp kritik bland annat för att ha hjälpt regimen i Bahrain att med våld slå ner demokratirörelsen i landet.

Men Andreas Ekman Duse som är generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter, ISP, sa för några veckor sen i Ekot att Saudiarabien bara har köpt övervakningsutrustning av Sverige som inte har använts direkt som vapen mot civilbefolkningen i Bahrain.

– Det handlade om att man ersatte bahrainska styrkor i övervakningssammanhang så att styrkorna kunde agera i de inre oroligheterna, säger Andreas Ekman Duse.

Det nya dokumentet från ISP visar inte vilka vapen som redan har exporterats, utan vilka företag som har fått klartecken att gå vidare med sina affärsplaner med Saudiarabien för att sälja vapen och annan militär utrustning.

Men Peter Wezeman tycker att det finns anledning att ifrågasätta uppgiften att svenska vapen inte har använts mot civilbefolkningen i Bahrain.

– Stämmer det här verkligen? Det här måste diskuteras mer och mer noggrant, säger Peter Wezeman.