Oförändrad ränta i euroländerna

2:34 min

Det blev som väntat ett beslut om att låta räntan ligga oförändrad på en procent när Europeiska Centralbanken ECB sammanträdde i tyska Frankfurt.

Pressfotografernas kameror smattrade intensivt som vanligt när Mario Draghi satte sig uppe på podiet och meddelade.

– Vi har beslutat att låta ränta ligga oförändrad, meddelade ECB-chefen Mario Draghi.

Räntan lämnades oförändrad därför att ECB vill vänta och se att tidigare stimulanser till euroländerna först börjar ge resultat.

I december sänktes räntan till en procent och därefter har ECB flödat marknaden i två omgångar, 21 december och 29 februari, med sammanlagt 1 000 miljarder euro.

Nästan 1 000 banker och finansinstitut har erbjudits och tackat ja till att växla in statsobligationer med kort löptid och högre ränta till längre löptider och lägre ränta.

Dessa LTRO-pengar till finansmarknaden beskrevs av Mario Draghi som en framgång och att förtroendet är på väg tillbaka i det skuldtyngda euroområdets 17 länder.

ECB-chefen menade också att det nu sker en gradvis återhämtning under året och att tillväxten kommer tillbaka.

– Det finns tecken på en stabilisering, men på låga nivåer. Om man ser framåt förväntar vi oss att ekonomin i euroländerna kommer att återhämta sig gradvis under året, sa Mario Draghi.

Siffrorna är i och för sig inget som imponerar. Tillväxten i euroområdet väntas falla i år med 0,3 till 0,5 procent, vilket är lite lägre, eller mindre dåligt, än vid förra prognosen, och för 2013 väntas tillväxten mätt i BNP till och med kunna hamna på plus i den mest optimistiska bedömningen.

ECB:s stimulanser till finansmarknaden har haft en positiv inverkan på ekonomin och finansmiljön har förbättrats avsevärt.

– Bollen är nu hos regeringarna att fortsätta förbättra situationen, sa ECB-chefen Mario Draghi.