Professor: Unik inblick i hur vapenexport går till

Wilhelm Agrell som är professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, är kritisk mot hur Ekots avslöjande av det planerade vapensamarbetet mellan Sverige och Saudiarabien har hanterats av de inblandade.

Han ifrågasätter om Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som ska granska vapenexportaffärer, verkligen har gjort det.

Till TT säger han att Ekots avslöjande erbjuder en unik inblick i hur vapenexporten går till i praktiken och att hela affären framstår som konspirativ. Och att försvarsminister Sten Tolgfors försvar är "en klassisk dementimanöver".

– Hela affären framstår som konspirativ. Det gäller att undvika offentlighet och kritik. På så sätt är det en inblick i den faktiska hanteringen av vapenexporten. Det gör det väldigt intressant. Plötsligt uppstår en spricka in i ett ganska ogenomträngligt system, säger Agrell till TT.

– I dokumentationen tycks de saudiska och svenska parterna komma bättre överens än vad den svenska parten gör gentemot svensk allmänhet. Man frågar sig vem som jobbar för vem. Det fångar in hur vapenexport-subkulturen vuxit fram.