Anders Borg: "Faran har minskat dramatiskt"

1:37 min

I dag på morgonen blev det klart att privata långivare skriver av sina fordringar så att Greklands statsskuld minskar med hundra miljarder euro. Och som så många andra tycker också Sveriges finansminister Anders Borg (M) att det är ett positivt besked.

– Det är naturligtvis väldigt positivt att den här privatsektorsinblandningen och skuldomstruktureringen nu har slutförts. Och det tillsammans med de åtgärder som ECB har vidtagit och det stödprogram man har beslutat om betyder ju att man har minskat den finansiella stressnivån i Europa högst betydligt.

Är faran över för Grekland nu?

– Faran för det europeiska finansiella systemet har minskat dramatiskt. Det kan naturligtvis komma tillbaka andra problem och det finns andra länder som kan förnya oron men det är en förskjutning i rätt riktning av rätt stor betydelse.

Många kommer att tvingas ta väldigt stora förluster – vad kommer det att innebära?

– Det borde de här bankerna ha gjort långt tidigare, eftersom man normalt sett borde marknadsvärdera den här typen av tillgångar. De har naturligtvis under de senaste månaderna och året fallit i värde. Delvis har problemet uppstått eftersom man inte har marknadsvärderat tillgångar löpande och nu får en del ta förluster. Har man investerat i ett land vars uthållighet kan ifrågasättas kan man hamna i den situationen och det är ju relativt rimligt att även den privata sektorn får bära en del av detta.

Lyssna på hela intervjun med finansminister Anders Borg - klicka på knappen ovan.