Nya schlagerreglerna gynnar favoriten

Loreen tippas vinna en jordskredsseger i Melodifestivalen. Utmanarnas hopp står till juryn, men SVT:s nya regler innebär fördel för den som är stor favorit bland tittarna.

Inte sedan Carola eller The Ark vann Melodifestivalen har tävlingen haft en lika solklar favorit som Loreen. Hennes "Euphoria" ligger överst på topplistorna och alla omröstningar visar att hon har ett massivt stöd hos schlagerpubliken.

Experter och proffstyckare håller sångerskan som segrare i årets final, men statistiken från Melodifestivalen historia visar att tv-tittarnas röster inte alltid fäller avgörandet. 2008 vann Charlotte Perrelli trots att Sanna Nielsen var folkets favorit och på samma sätt var det 2005 då Martin Stenmarck slog Nanne Grönvall.

Loreens utmanare kan alltså ställa sitt hopp till den internationella jury som sitter på exakt halva makten i Melodifestivalen. Eller?
Förra året ändrade SVT reglerna så att tittarnas röster fördelas procentuellt i stället för att delas ut som "tolvor", "tior", "åttor" och så vidare.

– Med det nya sättet att räkna blir det nästan omöjligt att vinna över en artist som är så populär som Loreen. Förra året var det ett stort glapp mellan Eric Saade och Danny, säger Ronny Larsson, redaktör på tidningen QX och mångårig schlagerfantast.

Han har svårt att se att någon artist kan utmana favoriten Loreen.
– Det skulle vara om det visar sig att svenska folket börjar rösta på Danny, Top Cats eller någon annan när det väl gäller.

Den internationella juryn tog plats i tävlingen 2010 och gav då flest poäng till Salem Al Fakir som slutade på en andraplats. Förra året var tvåan Danny Saucedo juryns favorit, men bara tre jurypoäng skilde honom från vinnaren Eric Saade. Med tittarnas röster inräknade vann Eric Saade med förkrossande 193 mot Dannys 149.

TT Spektra