KALIX

Kräver uteslutning av partimedlem

1:19 min

Verddeviessu - samiskt center mot diskriminering och rasism - kräver nu att Socialdemokraterna i Kalix kommun utesluter Margaretha Vikman ur partiet. Det efter hennes rasistiska uttalande som hon gjorde förra året. 

--Det är inte bra att ha en politiker i en kommun som uttalar sig väldigt negativt om samer, säger Verddeviessus ordförande Lars Nila Lasko.

Margareta Vikman sa under en utbildningsdag för kommunfullmäktige ledamöter förra året: Lappar tycker jag inte om, de utnyttjar bara bidragssystemet. Och föresten, finnarna som inte lärt sig svenska tycker jag heller inte om.

För det uttalandet fick hon applåder.

Verddeviessu gjorde då en polisanmälan som är under utredning och nu har de valt att ta det ett steg vidare. Verddeviessu kräver nu att Socialdemokraterna i Kalix Kommun utesluter Margareta Vikman ur partiet.

Lars-Nila Lasko säger att det är viktigt att en företrädare för folket har en hög moral och Margareta Vikmans syn på samer kan knappats överstämma med det.

Lasko förväntar sig att partiet följer Verddeviesus begäran men det viktigaste är att saken blir synliggjord:

– Ja, vi hoppas framförallt att det här uppmärksammas av andra politiker. Få dem att se att man inte får uttala sig så om samer, att man ska respektera samerna och inte snacka skit om samerna.

Erkki Haarla, ordförande i arbetarekommunen i Kalix, kan i nuläget inte uttala sig något om begäran. Sameradion har utan framgång försökt nå Margaretha Vikman för en kommetar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio