Hakarp

Unika fynd under kyrkgolv

2:19 min

I Hakarps kyrka utanför Huskvarna har man gjort ett unikt historiskt fynd. När delar av golvet i stenkyrkan togs upp upptäcktes ekplankor i altaret som visade sig komma från en stavkyrka byggd 1100-talet.

Liknande fynd som det som gjorts i Hakarps kyrka finns på på ett 20-tal platser i landet. Och för byggnadsantikvarie Robin Gullbrandsson känns det stort att ha fått vara med i detta.
– Det är nog inte så många gånger i karriären som man får vara med om att hitta en sådan sak, säger han.För att få bort hussvamp bröt man för en månad sen upp delar av golvet i Hakarps kyrka som byggdes 1695. Altaret var uppmurat på ekbjälkar och mellan de här bjälkarna och det uppmurade altaret altaren fanns kraftiga ekplankor med spår i sidorna.

Plankorna väckte Robin Gullbrandssons nyfikenhet. Han misstänkte att de kunde härstamma från en stavkyrka som var den första typen av kyrkor som byggdes i Sverige. Han skickade plankorna till Lund för att undersökning och för en vecka sedan kom beskedet från kronologen. Plankorna är avverkade runt år 1141. Det här ger ytterligare en pusselbit till historien säger Robin Gullbrandsson.

– Vi har fått veta att Hakarps kyrka hade två föregångare, och att man återanvänt bitar av dem i nuvarande kyrka.
Nu ska plankorna mätas upp och dokumenteras lite noggrannare, och sedan ska man försöka hitta ett sätt att visa upp dem i Hakarps kyrka.
– Det är material som är förtjänar att kunna ses, och inte bara hamna i ett magasin, säger Robin Gullbrandsson.