MELODIFESTIVALEN 2012

Loreen är årets vinnare i Melodifestivalen

Loreen med bidraget "Euphoria" är årets vinnare och ska representera Sverige i Eurovision Song Contest i maj. Efter fyra deltävlingar och en final är hon både folkets och juryns val.

Förhandsfavoriten Loreen bjöd på ett starkt framträdande där man knappt hörde henne över alla applåder och den sjungande publiken. Och mycket riktigt röstades hon fram som segrare både av de internationella jurygrupperna och av svenska folket.

– Det är en filmisk låt och den är äkta, jag tror människor känner att den kommer från hjärtat, svarade Loreen när Alltid Nyheters reporter Kris Boswell frågade henne om varför hon tror att hennes låt vann.

”Rätt låt vann” verkar vara ordet på allas läppar. I Eftersnack, intervjuer och kommentarer verkar alla överens om att Loreen var helt rätt val att skicka till Baku. Till och med Bert Karlsson hördes säga ”Det är första gången sedan Abba som jag tror vi kan vinna i Europa”.

Danny med låten ”Amazing” kom på andra plats och låg hack i häl med Loreen in på upploppet. Men lite överraskande gav publiken sitt tredje högsta poäng till Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern. Dock var det Ulrik Munther med sin låt "Soldiers" som tog hem tredje platsen.

Publiken står för hälften av rösterna i finalen och elva internationella jurygrupper bestämmer över den andra hälften. Årets länder som ingår i de internationella jurygrupperna var Belgien, Bosnien, Storbritannien, Estland, Frankrike, Cypern, Irland, Malta, Norge, Tyskland och Ukraina.