Melodifestivalfinalen i Globen

Siffrorna talar sitt tydliga språk – Rätt låt vann i år igen!!

Hon ledde stort efter det att de internationella jurygrupperna röstat. När så svenska folkets röster avslöjades visade det sig att Loreen vunnit en helt överlägsen seger. Jag tror inte att jag tar i när jag säger att de flesta nog vaknar till en söndag och tänker: ”Rätt låt vann”!

Det tyckte vi förra året också, men Eric Saades seger var inte på långa vägar så överlägsen som Loreens. Han fick knappt en fjärdedel av folkets röster, Loreen fick en tredjedel (!) – rekordartade 670 000 röster.

Jag håller med alla hyllningskörer – Rätt låt och artist vann, men mitt hjärta blöder ändå för Danny. Tvåa i år igen, men med ett betydligt bättre resultat än förra året. Då fick han 14.9 procent av telefonrösterna att jämföra med årets 22.3 procent. 

När jag träffade honom efteråt i logen så bekräftade han hur besviken och ledsen han kände sig. Något mer melodifestivaläventyr kunde han inte tänka sig, i alla fall inte som soloartist.

Jag förstår att det känns motigt för Danny just nu, men när han kommit över sin värsta besvikelse och börjar titta på siffrorna, så kommer han märka att han fick nästan lika stort stöd i år som Eric Saade fick förra året när han vann.

Det här med statistik och siffror är ganska intressant – för siffrorna ljuger aldrig och de kan också ibland berätta egen historia.

Ta till exempel Thorsten Flincks resultat. Om resultatet ikväll bara hade baserats på svenska telefonröster, så hade han slutat som trea. Nu sammanräknat med jurygrupperna så blev det istället en åttondeplats.

Även Björn Ranelid fick bottenpoäng av de internationella jurygrupperna. En trolig förklaring är att Flinck och Ranelid är inhemska fenomen och ska nog hålla sitt artisteri inom landets gränser.

På t ex Cypern vet man ju inte att den ene är en skandalomsusad men hyllad regissör och den andra en omdebatterad men prisbelönt författare. Cypriotiska juryögon såg kanske bara två medelålders män som av någon anledning insisterade på att artikulera hejvilt på varenda stavelse.

Nej, jag är övertygad om att Loreen blir en värdig och bra representant för Sverige i Baku. 24:e maj tävlar Sverige i den andra semifinalen och boka in lördag 26:e maj också– för då är jag säker på att vi ser Loreen i den stora finalen i Eurovision Song Contest!

Carolina Norén