oljeutsläppet vid tjörn

Oljan kostade 80 miljoner

1:24 min

Notan för det stora oljeutsläppet utanför Tjörn i höstas går på 80 miljoner kronor. Men några pengar från staten har Tjörns kommun ännu inte fått.

Notan för det stora oljeutsläppet utanför Tjörn i höstas går på 80 miljoner kronor och saneringen pågår fortfarande.

Men några pengar från staten genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - det har Tjörns kommun ännu inte fått, trots att fakturan för räddningsinsatsen på 21 miljoner kronor skickats in.

– De tänker inte betala varken förskott eller räntekostnader. Vi väntar ännu på våra pengar, säger Carl-Ian Bissmark, kommunens räddningschef.

Hur drabbar det här Tjörn?
– Vi har fått gå till banken och låna pengar för att betala våra fakturor. Därav vår brådskande ansökan om att få pengar så fort som möjligt för att slippa ligga ute med räntekostnader.

Saneringen pågår fortfarande?
– Arbetet är besvärligt. Det är halt fortfarande på många klippor där de jobbar. Vädret har inte varit till någon fördel under arbetet, vi hoppas på en fin vår.

Är ni klara till sommaren?
– Jag hoppas det. Jag är så trött nu på olja så. Den får gärna försvinna imorgon, säger Carl-Ian Bissmark, kommunens räddningschef.

Per-Olov Wikström, jurist på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:
– Det har kommit in en ansökan om räddningstjänstskedet som kommer att handläggas skyndsamt. Vi har inte fått in någon ansökan för saneringen än.

Han säger att Tjörns kommun kommer att få sina pengar så länge det handlar om kostnaderna för räddningstjänstens arbete och för saneringen.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se