Amerikansk soldat sköt ihjäl civila afghaner

1:44 min

Minst 15 civila afghaner sköts till döds av en amerikansk soldat tidigt i morse i en by i södra Afghanistan. Den amerikanska militären beklagar dödsskjutningarna. Som förklaring anges att soldaten drabbats av ett nervöst sammanbrott.

Han smet från förläggningen mitt i natten och vandrade iväg till en närbelägen by och sköt urskiljningslöst in i första bästa hus, och in i nästa och in i ett tredje.

I det första dödades elva barn, kvinnor och män i samma familj. I det andra dödades fyra. Hur det gick i det tredje är oklart men minst fem lämnades svårt sårade.

Ett vansinnesdåd, så förklaras det officiellt. "En djupt beklaglig incident". Soldaten är satt i arrest.

Det ska ha hänt någon gång efter klockan tre i morse i den landsbygdsbetonade utkanten av Kandahar, den största staden i södra Afghanistan, och talibanrörelsens ursprung.

Inget säger att dådet har med talibaner att göra, eller med strider eller något annat. Offren var sovande afghaner, en av dem var en gammal klanäldste.

Denna så kallade incident tär ytterligare på den afghanska befolkningens förtroende för amerikansk militär, även om inte mycket förtroende fanns att förbruka efter mängden incidenter, som koranbränningen i förra månaden. Den har resulterat i arga reaktioner, 29 dödade afghaner och sex amerikaner.

Eller månaden före dess, då en videofilm dök upp där amerikanska soldater urinerande på tre dödade afghaner, påstådda talibaner.

Eller 2010, då en grupp amerikanska soldater, som patrullerade vägarna i samma område där nattens illdåd inträffade nära Kandahar, sköt ihjäl tre afghaner. Som rättegången senare visade, bara för skojs skull.