Syriska flyktingar kräver vapen från omvärlden

2:24 min

Medan FN:s särskilda sändebud försöker få till stånd en vapenvila i Syrien, kräver flyktingar i lägren i Turkiet att omvärlden beväpnar den fria syriska armén.

– Vi har inte nytta av något annat än vapen, säger Firas Bajikom från en by nära Hama. Han vill att budskapet sprids till FN, alla världens länder, Arabförbundet och särskilt till sändebudet Kofi Annan.

Firas Bajikom är en av runt 12 000 flyktingar i lägren nära gränsen mellan Syrien och Turkiet och han önskar han kunde delta i den väpnade kampen.

– Vi behöver alla sorters vapen, lätta och tunga, och vi vill ta saken i våra egna händer.

Wahida al-Hilal, som talar genom stängslet från samma flyktingläger, jämför den syriska oppositionen med palestinska barn som kastar sten mot israeliska soldater.

– De skjuter mot oss och vi har bara stenar, vi vill ha vapen så att vi kan möta kulor med kulor.

De senaste dagarna har striderna intensifierats runt Idlib i nordvästra Syrien. I går dödades minst 16 personer från den fria syriska armen, enligt Syrian observatory for human rights.

De dödade har släktingar i flyktinglägren i Turkiet och förtvivlade anhöriga marscherade i går tillsammans med andra flyktingar mot det hårt bevakade läger där ledningen för den fria syriska armén finns.

Flyktingarna hindrades av en mur av turkiska militärer med sköldar och kom aldrig fram. Ahmed Suleiman var en av demonstranterna.

– Vi ville tala med den fria syriska armén, men blev stoppade på vägen, för att de vill gömma undan ledningen för armén. Vi vill beväpna motståndet, vi har hört om pengar från Saudiarabien och Jemen, men det verkar inte som om de gör något och så kan det inte vara. Antingen får de köpa vapen och sälja till alla flyktingläger, eller så vi vill vi inte ens ha någon fri syrisk armé, säger Ahmed Suleiman.

Samtidigt som syriska flyktingar i opposition talar om att beväpna sig ökar oron för att våldet i Syrien ska utvecklas till fullt inbördeskrig.

Gulfstaten Qatar tillhör de länder som föreslår att rebellerna ska beväpnas, medan många andra världsledare befarar att det bara skulle leda till mer våld och död.

Enligt FN har minst 7 500 personer dött sedan upproret mot den syriska regimen började.