Snabblåneföretag varnas av KO

Snabba lån kan leda rätt in i skuldfällan. Nu kräver konsumentombudsmannen (KO) att snabblåneföretagen kreditprövar ordentligt innan de lånar ut. Skärper de sig inte kan de tvingas sluta sin verksamhet.

För första gången delar KO ut varningar till företag som enligt KO inte följer konsumentkreditlagen, uppger SVT. Lagen som infördes 2011 efter påtryckningar från Konsumentverket säger att snabblåneföretagen måste göra en kreditprövning och kontrollera att låntagaren har råd med lånet.

– De hävdar att de gör kreditprövningar, men de är bristfälliga, hävdar vi. I vissa fall tar de inte in inkomstuppgifter, säger konsumentombudsmannen Gunnar Larsson till TT.

Var femte av dem som tar ett snabblån och hamnar hos Kronofogden är under 25 år.

– Många tar lånen för de har ingen annan ekonomi. Är du ung vuxen i dag får du inget arbete och ingen bostad. Men du får skuldsätta dig hur mycket som helst, säger Janne Åkerlund vid förebyggarteamet på Kronofogden till TT.

En annan grupp han ser mycket av är kvinnor över 36.

– Många av dem tar lånet som ett halmstrå för att komma upp från skuldsituationen. Men det här halmstrået förvandlas snabbt till ett ankare som drar dig djupt ner i skuldträsket.

TT har utan framgång sökt kontakt med företrädare för de varnade företagen.

Jennie Danielsson/TT