Bildt markerar afghansk vändpunkt

I ett snögloppigt Mazar-i-Sharif har Carl Bildt inlett ett flera dagar långt besök i Afghanistan och Pakistan. Utrikesministern är på plats för att markera en symbolisk vändpunkt efter tio års militär svensk insats.

Provinsen Balkh i norra Afghanistan tog emot på sitt allra sämsta väderhumör - med tungt blött snöande - när det svenska regeringsplanet landade på söndagskvällen.

– Dåligt väder är bra, för då håller sig upprorsmännen och alla andra inne, konstaterade en svensk militär krasst när Carl Bildt eskorterades till den svenska basen Northern Lights.

På basen hålls måndagens ceremoni som ska markera vändningen efter det att Sverige de senaste åren har skickat fler och fler militärer till Afghanistan. De svenska soldaterna i Mazar-i-Sharif får nu en civil chef, och hela insatsen ska på två och ett halvt år förvandlas till en civil hjälpoperation.

– Det är del av hela den övergångsprocess fram till 2014 som vi nu inleder på allvar, sade Bildt på söndagskvällen till TT.

Sverige har varit med sedan vintern 2001-02, då de internationella Afghanistanstyrkorna upprättades efter 11-septemberdåden och den USA-ledda invasionen. Men det som då var en handfull personer har nu blivit en jätteoperation med över 500 militärer.

2012 är alltså året den utvecklingen ska brytas.

– Samtidigt som vi börjar, i slutet av året, att dra ner den militära numerären ökar vi den civila numerären. Detta är Sveriges näst största biståndsmottagarland, och då är det naturligt att vi går över till en civil ledning för den samlade operationen, sade Bildt.

Omställningen beslutades vid den så kallade Kabulkonferensen 2010, och innebär att omvärlden successivt lämnar över säkerhetsansvaret i hela landet till afghanerna. Processen är tänkt att bädda för lyckade val om två och ett halvt år.

– Vi har presidentval hösten 2014. Jag tror det är viktigt att vad vi genomför i form av förändringar – Sverige och andra internationella aktörer – är genomfört i god tid före presidentvalet.

– Valet kommer att vara tillräckligt besvärligt i alla fall.

Henrik Samuelsson/TT