Barack Obama beklagar massakern i Afghanistan

1:37 min

USA:s president Barack Obama beklagar djupt massakern i Afghanistan i går, då en amerikansk soldat sköt ihjäl minst 16 civila afghaner. Under morgonen meddelade den afghanska regeringen att massakern försenar undertecknandet av ett planerat samarbetsavtal mellan Afghanistan och USA.

Samtidigt uppger landets talibaner via en hemsida, att man har för avsikt att hämnas de 16 dödade byborna.

 – Djupt tragiskt och chockerande, säger president Barack Obama i ett skriftligt uttalande efter massakern på afghanska civila i Kandahar.

Enligt amerikansk militär var det en ensam amerikansk soldat som stod bakom dödsskjutningarna. Han lämnade sin militärbas i södra Afghanistran mitt i natten, vandrade till en by ett par kilometer bort, och öppnade eld mot människor som låg och sov i sina hem.

Han öppnade dörr efter dörr och började skjuta, säger ögonvittnen till New York Times. Minst 16 personer dödades. Nio av dem var barn.

Amerikansk militär beskriver det som ett obegripligt vansinnesdåd.

President Obama ringde i går kväll till sin afghanske kollega Hamid Karzai för att beklaga våldsdådet och för att försäkra att USA ska göra allt för att utreda vad som hänt och ställa skyldiga till svars.

– Det här är mord på civila, det är oförlåtligt, sa president Karzai tidigare under dagen.

Den misstänkte soldaten hålls nu fängslad på militärbasen. Enligt obekräftade uppgifter tillhörde han en amerikansk specialstyrka som hade i uppgift att bland annat stärka banden till byborna och förbättra kontakterna med klanledare i Kandahar-provinsen.

Det senaste våldsdådet kan istället leda till ökade slitningar i det redan spända förhållandet mellan Afghanistan och USA. Det innebär ännu en svår påfrestning för det afghanska folkets förtroende för utländsk militär.