alpint

Anja Pärson avslutar karriären

1:10 min

Anja Pärson avslutar sin alpina karriär. Hennes sista tävlingar blir i veckans världscupfinal i Schladming.

"Min karriär har varit fantastisk och jag har uppnått mer än jag någonsin kunnat drömma om", säger Anja Pärson i ett pressmeddelande.

– Det är ett beslut hon känt har vuxit fram under den senaste tiden. Någonstans känner man att var sak har sin tid och det är den insikten hon har kommit till och hon är redo att gå vidare i livet, säger Anja Pärsons tränare Mikael Junglind.

Anja Pärson väljer nu att fokusera på världscupfinalen på torsdag och sparar övriga kommentarer till en kommande presskonferens.

Efter 14 år på toppnivå inom alpinidrotten har den senaste tidens skadeproblem vållat frågor om Anja Pärsons chanser och möjligheter till att prestera.

"De senaste åren med alla spektakulära krascher och långdragna skadeproblem har minskat mina möjligheter att prestera på toppnivå. Framför allt är det broskskador i vänster knä som ställer till det och jag har kommit till en punkt i mitt liv där både kroppen och huvudet säger ifrån. Jag har alltid varit en fajter och det här är ett tufft beslut men efter en tids funderingar och många diskussioner med mig själv känner jag att jag är redo för nya utmaningar i mitt liv", säger Anja Pärson i pressmeddelandet.

Svenska skidförbundets alpina sportchef Anders Sundqvist förstår beslutet.

– Det är blandat både sorg och glädje i det hela. Naturligtvis tar alla karriärer slut någon gång och hon har haft en fantastisk karriär när man ser tillbaka på de historiska ögonblicken, säger Anders Sundqvist.

Var beslutet väntat?

– Nej inte riktigt. Det var mer en fråga ifjol, om knät skulle hålla eller inte. Det fanns så klart kvar i år också, säger han.

Inför den här säsongen valde Anja Pärson att överge slalomen och storslalomen för en satsning på fartgrenarna. Resultaten har dock uteblivit, något som Radiosportens alpinreporter Mats Dahlberg tror kan ha spelat in i beslutet.

– Årets säsong har inte fungerat alls, hon har satsat på fargrenarna men farten har inte funnits där, säger han.

– Vid världscuptävlingarna i Åre fredag och lördag ställde hon ändå upp i storslalom och slalom mest, som det verkade, för att visa upp sig för hemmapubliken en sista gång. Hon var långt från att kvala in till andra åken båda dagarna men populäriteten för Tärnatösen var lika stor som vanligt, kommenterar han.

Radiosporten
radiosporten@sr.se