Syriska aktivister larmar om massaker i Homs

1:53 min

Enligt oppositionella i Syrien ska 47 kroppar ha hittats efter i massaker i den staden Homs. Enligt en aktivist har 26 barn hittats döda, vissa med avskurna halsar.

Uppgifterna om en massaker i staden Homs kommer från aktivister i området Karm al-Zaytoon och bekräftas av det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

47 döda barn och kvinnor hittades i centrala Homs och bilderna av blodiga livlösa och svårt sargade barn och kvinnokroppar visas nu på nätet.

En tolvårig pojke ligger livlös med en skylt på sin bara överkropp, där står hans namn, ålder och dagens datum. Pojkens far pekar på sonens krossade näsa och visar flera blåmärken och en skottskada i buken. För tv-kanalen Al-Jazeera förklarar pappan varför han väljer att visa upp kroppen:

– De mördade honom och jag vill visa er vad de har gjort med hans kropp. Han är bara ett barn, han fördes bort av säkerhetsstyrkor och kom tillbaka som ett lik, säger pappan.

Det kommer också uppgifter från en källa inom oppositionen, som citeras av bland annat BBC, om en avrättning som de syriska styrkorna utförde på 12 personer utanför en moské i Homs.

Syriens Nationella råd vädjar nu till FN:s säkerhetsråd att sammankalla ett akut möte med anledning av massakern i Homs. Samtidigt flyr nu invånarna staden.

– Hundratals familjer flydde från Homs i natt, främst från Karm al-Zaitun-området, i rädsla för nya massakrer från regimens styrkor, sade Rami Abdel Rahman från den Londonbaserade organisationen till AFP.

Den syriska statstelevisionen anklagar i sin tur så kallade terroristgrupper för att ligga bakom massakern i syfte att svartmåla den syriska regimen i det internationella samfundets ögon.

I dag dödades en skolflicka och 25 andra skadades när en bilbomb exploderade utanför en skola i staden Daraa i södra Syrien på måndagen, rapporterar ögonvittnen för Reuters.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar Syriens president Bashar al-Assad och regimen i landet att handla "de närmaste dagarna" för att uppfylla kraven från FN och Arabförbundet för att nå en fredlig lösning.

– Syriens regering har misslyckats med att uppfylla sitt ansvar att skydda den egna befolkningen, i stället har invånare i flera städer drabbats av militära attacker och utsatts för oproportionerligt våld, säger Ban i ett utspel i FN:s högkvarter i New York.

Heba Daniel
heba.daniel@sr.se

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se