MUSIK

Reggaefestivalen försvinner från Uppsala

1:31 min

Det kommer inte att bli någon reggaefestival i Uppsala i år, det skriver arrangörerna på festivalens hemsida. I stället kommer de att satsa på enskilda konserter och att starta festivaler på andra orter i Sverige. Lars "the bas" Thörnblom, basist i bland annat Svenska akademin, tycker att det är trist.

– Det är jättetråkigt, festivalen har blivit känd i reaggevärlden som en festival som folk vill spela på, en möjlighet för jamaicanska artister att komma och spela i Sverige, säger Lars Thörnblom.

Under åren som gått har festivalen lockat hundratusentals besökare och över 400 artister har uppträtt. Festivalen som har setts som den största reggaefesten i Sverige under lång tid, har bland annat gästats av stora reggaeprofiler som Beenie Man, Sean Paul och The Heptones.

Vi har försökt nå arrangörerna för festivalen utan framgång. Men Lars "the bas" Thörnblom som har spelat på flera festivaler sedan 2003 med bland annat Svenska akademin och Kapten Röd, är ganska säker på varför arrangörerna valt att lämna Uppsala.

- Man ser inte den typen av polisinsatser som riktas mot Uppsala reggaefestival på andra festivaler. Jag vet inte men det verkar som att polisen har en bild av att folk som gillar reggae röker marijuana. Det är mycket fördomar.

Under åren har Uppsala reggaefestival blivit förknippad med stora insatser från polisen. Sammanlagt räknar polisen till dryga 18 000 brott i samband med festivalen för åren 2005-2011, varav ca 1 500 narkotikabrott.

Christer Nordström är presstalesman på Uppsalapolisen, och han förklarar att han har haft en positiv bild av festivalen.

- Låt mig bara säga det att vi gillat den här festivalen. Den har betytt mycket för Uppsala. Men det vi har hanterat är narkotikan som en del av besökarna har haft med sig, men det är inget man kan klandra arrangörerna för, säger han.