Sydsverige

Två i gubbligan får sänkta straff

1:38 min

Hovrätten sänker straffen för två av männen i den så kallade gubbligan. Den friar också männen från en del av brotten som de dömts för i tingsrätten, bland annat frias de från rånet mot Sparbanken 1826 i Broby 2010. Men fortfaranade handlar det om mångåriga fängelsestraff som männen ska avtjäna.

De tre döms för att tillsammans ha rånat Nordea i Olofström år 2010 och för att tillsammans ha förberett ytterligare två rån.

71-åringen döms också för att ha deltagit i ett till rån, i Tingsryd 2008, och för att tillsammans med 64-åringen ha hotat poliser i Hyltebruk 2010 genom att skjuta med automatvapen från en bil.

Men på flera punkter där tingsrätten dömt männen, friar alltså hovrätten. Det gäller bland annat rånet mot Sparbanken 1826 i Broby i september 2010, som alla tre dömdes för i Hässleholms tingsrätt. Hovrätten skriver i domen att det visserligen finns likheter med rånet i Olofströms som de döms för, bland annat har svartmålade verktyg förekommit i båda. Men det räcker inte för att männen ska fällas för Brobyrånet.

– Det måste finnas bevisning som knyter den enskilde gärningsmannen till det aktuella brottet och sån bevisning fann inte vi i tillräcklig utsträckning när det gäller rånet i Broby, säger hovrättslagman Bengt Sagnert som var en av domarna i målet.

Den äldste av de tre männen, 71-åring, får sitt straff sänkt av hovrätten, från tolv till sju år i fängelse. Dels för att han frias för flera brott och dels på grund av sin ålder. Hovrätten skriver att brottsligheten egentligen motsvarar nio års fängelse, men enligt en bestämmelse i brottsbalken kan hög ålder mildra straff och hovrätten ger honom sju år i fängelse. Här gör hovrätten en annan bedömning än tingsrätten som valde att bortse från den höga åldern då brotten var utförda på ett aktivt och energiskt sätt.

– Vi gör en annan bedömning av grundförutsättningarna. Att man ska överväga att sätta ner straffet för gamla människor är med tanke på hur länge de har kvar att leva statistiskt sett. Ett långt fängelsestraff kan i praktiken bli ett fängelsestraff, resonerar Bengt Sagnert domare vid Hovrätten över Skåne och Blekinge.

De två andra männen får vardera åtta år i fängelse. För 64-åringen är det en sänkning från 10 år. Att han får sänkt straff beror enbart på att han frias från en del brott. Han fattas enligt hovrätten ett par månader för att kunna få kortare straff på grund av ålder.

– Vi tolkar lagstiftarens intentioner som att det här börjar att gälla vid 65-års ålder, säger Bengt Sagnert.

För 53-åringen är åtta år i fängelse ingen förändring jämfört med tingsrättens dom. Men i själva verket är det en skärpning eftersom hovrätten frikänner honom från vissa brott. Skärpningen motiveras med att han ska ha uppträtt hänsynslöst vid rånet mot Nordea i Olofström då han bland annat sköt skarpt mot fordon utanför banken.

Enligt TT vill 64-åringen överklaga domen till Högsta omstolen. Hans försvarare Lena Ebervall säger att det gäller hur man värderar bevisning som man fått via hemlig avlyssning.

– Här behövs prejudikat, säger hon till TT.

Åklagare Pär Andersson är nöjd med domen när det gäller de delar där männen dömdes. Han planerar inte att gå vidare med målet på något sätt.

– Det tror jag inte. Det är nog svårt att få en prövning i Högsta domstolen på detta, säger han.