Borg kritiserar bankernas låga sparräntor

1:18 min

Finansminister Anders Borg har tidigare gått åt hårt mot bankernas bolåneräntor. Efter Ekots granskning, där det framkommit att bankernas sparräntor släpar efter i jämförelse med de höjda låneräntorna, är Anders Borg nu också kritisk till bankernas låga sparräntor.

Finansminister Anders Borg ser bankernas låga sparräntor som ett problem. 

– Den är väldigt låg och det är det som är problemet. Det är därför som bankerna väldigt beroende av att låna på de internationella finansmarknaderna, och mycket i utländsk valuta. De skulle ha stabilare finansiering om den i större utsträckning var inlåning, säger finansminister Anders Borg.

Bankernas sparräntor ligger i genomsnitt på 1,34 procent, vilket är lägre än inflationen.

Dessutom har bankerna höjt sina låneräntor mer än sina sparräntor.

Johan Hansing, som är vd på bankernas intresseorganisation Svenska Bankföreningen, håller inte med om att bankerna ger sina kunder för låga sparräntor.

– Är man aktiv kund i dag och tycker att det är viktigt att få en hög ränta på ett vanligt banksparande finns det produkter där man kan hitta ränta på 3 till 3,5 procent även i de stora bankerna, säger Johan Hansing.

Men finansminister Anders Borg anser att bankerna hellre säljer sina egna produkter än ger bra sparränta.

– De har en linje där de vill att hushållen sparar i deras fonder där avgifterna är helt ohemula. Där kanske en fjärdedel, en femtedal av avkastningen långsiktigt går till att betala avgifter för banken. Det vore bättre att hushållen har möjlighet att spara i attraktiva sparformer utan höga avgifter, säger Anders Borg.