Kräver offentlig rättegång mot USA-soldat

2:05 min

Afghanistans parlament kräver en offentlig rättegång med den USA-soldat som dödade 16 bybor i Kandahar, rapporterar AFP.

Enligt amerikansk militär var det en ensam amerikansk soldat som stod bakom dödsskjutningarna.

Han lämnade sin militärbas i södra Afghanistran mitt i natten, vandrade till en by ett par kilometer bort, och öppnade eld mot människor som låg och sov i sina hem, rapporter Sveriges Radios korrespondent i Washington, Ginna Lindberg.

Vansinnesdådet har förklarats med att den amerikanske soldaten fått ett nervöst sammanbrott.

Afghanistans talibaner har lovat att hämnas massmordet. I ett uttalande lovar talibanerna att hämnas på "inkräktarna och de barbariska mördarna för varje martyr".

Samtidigt har USA:s president Barack Obama sagt myndigheter ska granska händelsen noga. Han ska även ha ringt Afghanistans president Hamid Karzai och uttryckt sorg och bestörtning.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kom överraskande till Afghanistan i dag. Hon ska träffa soldater som är stationerade i Mazar-i-Sharif, säger hennes talesperson om besöket som var oannonserat.

Tyskland har efter USA och Storbritannien flest soldater i Afghanistan. Den 1 februari arbetade 4 900 tyska militärer i landet. Samtliga ska enligt planerna kallas hem senast 2014.

I dag överlämnade utrikesminister Carl Bildt vid en ceremoni den svenska Afghanistaninsatsen i civila händer.

 (Ekot-TT-AFP)